Chlorella, sposób na efektywne odżywienie organizmu

Gdzie kupować artykuły i akcesoria biurowe?
Listopad 6, 2018

Chlorella, sposób na efektywne odżywienie organizmu

Coraz głośniej jest o zbawiennym wpływie na organizm niektórych gatunków alg. Nie stanowią one już tylko ciekawostki wywodzącej się z dalekowschodniej kuchni, ale są powszechnie stosowane, jako substancja wspomagająca zdrową dietę. Chlorella – bo o niej mowa – to jednokomórkowy organizm roślinny. Słodkowodna alga znajduje coraz szersze zastosowanie w nowoczesnym żywieniu, ponieważ jest źródłem witamin z grupy B, C i E, wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz zawiera wiele cennych makroelementów. Szczególnie uwagę zwraca wpływ chlorelli na budowę mięśni – okazuje się, że podobnie jak spirulina, także i chlorella odznacza się wysoką zawartością aminokwasów. W porcji 100 gramów sproszkowanej chlorelli znajduje się niemal dwukrotnie więcej białka, niż w tej samej ilości kurczaka. Niesamowite walory chlorelli sprawiają, że znakomicie uzupełnia dietę bezmięsną oraz wykazuje wiele zalet w kontekście walki z dodatkowymi kilogramami. Dostępna na rynku chlorella występuje w formie tabletek, kapsułek oraz zielonego proszku, który można dodawać do koktajli lub rozrabiać z wodą. Chlorella swoim działaniem wspiera metabolizm oraz wspomaga budowanie odporności – a to wciąż nie wszystkie zalety, które zapewniły chlorelli miano superfood.

Chlorella jako sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów

Chlorella wartości odżywcze zawdzięcza swoim czterem głównym składnikom. Są to: chlorofil, beta-karoten, ściana komórkowa oraz CGF. Chlorella Groth Factor – czyli czynnik wzrostu chlorelli – to substancja, mogąca niezwykle korzystnie wpływać na organizm człowieka. Spożywana regularnie, pobudza produkcję mikrofagów, dzięki którym szkodliwe substancje w organizmie zostają zneutralizowane i usunięte. Dzięki temu może przyczynić się do regeneracji tkanek i oczyszczenia całego organizmu. Sproszkowana chlorella redukcję masy ciała wspomagać może za sprawą kilku cech – po pierwsze, dzięki wspomnianej już wysokiej zawartości białka i makroelementów. Po drugie, chlorella przyspiesza namnażanie bakterii Lactobacillus odpowiedzialnych za trawienie, dzięki czemu wspomaga procesy przemiany materii. Ułatwia również wchłanianie składników odżywczych z pokarmu. Po trzecie – chlorella zawiera w sobie kwas alginowy. Posiada on silną zdolność absorbowania cząsteczek wody, w wyniku czego organizm pozostaje nawodniony i nawilżony od wewnątrz. Zachowanie prawidłowego nawodnienia i procesów trawiennych jest podstawą utrzymania dobrej kondycji zdrowotnej.

Kolejną znaną korzyścią płynącą z korzystania z chlorelli, jest stopniowe zwiększanie się odporności organizmu. Chlorella odporność wzmaga za sprawą występujących w niej glikoprotein.Dodatkowo ta substancja może pozytywnie wpływać na na stopniowe obniżanie ciśnienia krwi. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy C i B – tiaminy, niacyny, kwasu foliowego oraz cennego żelaza, chlorella jest odpowiednia dla kobiet w ciąży. Jako składnik pochodzenia naturalnego, pozostaje także bardzo bezpieczny. Włączenie chlorelli do codziennej diety, przy regularnym stosowaniu i zachowaniu zbilansowanego żywienia, może przyczynić się do polepszenia ogólnego funkcjonowania organizmu oraz wspomóc pozbywanie się zbędnych kilogramów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *